Pasiunile mele Yoga

Kundalini – poarta către înalta conştiinţă

De pe 22/09/2016
Durata articolului: 4 minute

Calea yoga a fost şi încă este o cale izolată. O cale umbrită, plină de cicatrici. Orbi fiind, chiar imuni pe alocuri faţă de puterile tămăduitoare ale acestei practici, am transformat-o conştient sau nu, într-un “măr al discordiei”. Mai mult decât atât, aura care o învăluie este una prost înţeleasă. Culmea ironiei se naşte din faptul că aceia care devin critici vehemenţi, sunt cei care nu au luat niciodată contact cu yoga sau cu arta meditaţiei. Hilar, nu-i aşa?

În urma postărilor iscălite de mine, cu privire la yoga în general sau la forma de yoga pe care o predau– Kundalini YOGA– observ o credinţă ridicată la nivel de dogmă. Şi mă întreb eu: cum ar putea o fiinţă umană să înţeleagă Divinitatea şi misterele Universului fără să îşi deschidă ochii folosind torţa cunoaşterii? De ce ne lansăm în critici bazate pe o cunoaştere sumară? Cuvintele aruncate fac oare cinste buzelor?

Puterea şarpelui Kundalini pe care am descris-o deseori potrivit propriilor mele experienţe, înfăţişează tot atâtea realităţi sub forma unor piscuri înzăpezite ale unor munţi înalţi, de neajuns pentru majoritate. Piscuri incredibil de reale chiar şi pentru cei care nu se sinchisesc sa dea din coate pentru a ajunge la ele. Sunt acolo, în aşteptarea celor puţini care se vor încumeta să le atingă. În aşteptarea celor puţini care aleg să iasă din labirintul mental cu ziduri dogmatice.

Dincolo de barierele măruntelor suferinţe personale, un EU autentic aşteaptă răbdător întoarcerea ACASĂ. Creatorul îşi aşteaptă Creatura, într-o prezenţă infinită, de-o frumuseţe unică şi incomensurabilă. Dar cum ai putea să ajungi să trăieşti o astfel de experienţă în palatul interior dacă mintea zburdă precum o maimuţă isterică? Gânduri peste gânduri. De cele mai multe ori nepieptănate. Griji, facturi de plătit, copil de educat, piaţă de făcut, paporniţe de umplut. Unghii de pictat, prietenii de întreţinut, distracţii de hrănit. Ţimpu-i scurt, agenda-i plină. Nu rămâne vreme pentru momente de linişte. De solitudine. Sau de vid mental. Nu rămâne vreme nici măcar pentru a face ceva cu adevărat constructiv cu viaţa. Spre exemplu a aplica pentru un curs de dezvoltare personală. Sau de a participa la o clasă de yoga, ori meditaţie de grup. Respiraţie conştientă, holotropică sau constelaţii familiale. “Ce-s prostiile alea?!”, te întrebi nedumerit.

Trecând dincolo de graniţele zugrăvite în culorile preceptelor odioase, yoga şi meditaţia sunt instrumente fabuloase în vederea disciplinarii minţii. Fuzionarea cu salteluţa de yoga, respiraţia controlată, posturile, implicarea, dedicarea, toate acestea au un efect de trezire a abisului interior. Un hău în care Divinul şi umanul fuzionează într-o scânteie eliberatoare.

Kundalini YOGA reprezintă yoga conştientizării supreme. Este cea mai spirituală dintre toate formele de yoga. Aceasta mai este cunoscută şi sub forma de Laya Yoga şi a luat naştere din Mama Tantra şi învăţăturile Shakta. Spun Mama Tantra pentru că prin ochii mei Tantra este mama, iar yoga este odrasla. Înţelepciunea şi învăţăturile se scurg evident, din mamă. Kundalini este energia subtilă care transformă şi rafinează conştiinţa. Putem trezi această energie divină folosind diverse tehnici precum ar fi meditaţia, posturile (asana-e), mantra-e, pranayama, şi aşa mai departe. Când această trezire are loc, Kundalini Shakti ascensionează pe canalul central Sushumna. Acesta reprezintă calea regală, calea divină a focului şi este delicat precum firul de lotus.

Este una dintre cele mai vechi forme de yoga. Conform scripturilor hinduse, Kundalini Yoga se practică încă din anii 500 i. Hr. A fost multă vreme ţinută secret din pricina energiei produse în urma practicii dar şi a puterii descătuşate. Mulţumită lui Yogi Bhajan, aceasta a ajuns să fie cunoscută şi ţărilor din Vest, în jurul anilor ‘60-’70. În mod cert, nu este pentru toată lumea. Se impune o pregătire în prealabil în vederea trezirii şi ascensionării acestei energii colosale. Atunci când Kundalini Shakti este trezită şi îşi începe calea ascendentă din sălaşul chakrei Muladhara (chakra Rădăcină) către chakra Saharsrara (chakra Coroană), va activa toţi centrii energetici. Va avea loc o curăţare, o eliberare a impurităţilor de natura energetică, dar şi activarea harurilor personale.

Mi-am luat multe “palme virtuale” din partea criticilor de serviciu cu privire la măiastra energie Kundalini. Am fost acuzată de faptul că hărăzesc “texte eclectice”, evident că transform otrăvurile în leacuri. Revin din nou şi spun că viziunea mea este bazată pe experienţe directe şi personale, plus pe ani buni de studiu. Nu încerc să îmbrac Kundalini Yoga în veşminte colorate şi nici nu îmi doresc să o poziţionez într-un turn de fildeş. Nici nu încerc să conving sau să impun viziunea mea cuiva. Eu doar o exprim pentru cei care au ochi de văzut şi urechi de auzit. Pentru aceştia din urmă voi fi farul călăuzitor şi suportul necesar. De-a lungul vremurilor s-a produs o modificare în ceea ce priveşte gândirea subiectivă şi aprecierea experienţei obiective. Nu-i de mirare de ce interpretam totul greşit…

Se spune că omul are ca şi unic scop transformarea, aşadar trebuie să acţioneze pentru a cunoaşte (şi a se cunoaşte) cu adevărat, unde acţiunea este cuvântul de referinţă. La cât mai multe acţiuni conştiente, dragă om frumos. Paşnice. Clare. Născute din iubire şi devoţiune. Nicidecum din frică şi nepăsare.

NAMASTE – Divinitatea din mine se înclină în fata Divinităţii din tine.

TAG
Articole asemănătoare