Pasiunile mele Yoga

Tantra, Kundalini şi arta beatitudinii

De pe 01/12/2016
Durata articolului: 4 minute

“Acolo unde există extaz, este Creaţie; acolo unde nu este extaz, nu există Creaţie. În Infinit există extaz; nu este extaz în ceea ce este limitat.”

– Chadogya Upanishad

Cele mai multe căi spirituale împărtăşesc aceeaşi viziune – întoarcerea ACASĂ, la Sursă. Tu, cel care urmezi această cale, la început, eşti condus de acel sentiment de incompletitudine, de separare faţă de ceilalţi sau de gol interior, ceea ce umbreşte complet adevărata natură. Dorinţa aprigă de reîntoarcere în paradisul pierdut, te ţine într-un chin agonizant. Foamea cruntă după reconectarea la inima universală plină de iubire şi compasiune, te bântuie neîncetat. Deşi duci un trai aparent normal, împlinit şi fericit, în adâncimea forului interior ştii, simţi, că ceva nu este tocmai în regulă şi că aparenţele mai sus menţionate, nu sunt decât nişte himere. Umbre ale adevărului.

Viaţa aparent “normală”, care abundă în relaţii triviale şi comportamente compulsive, nu fac decât să anestezieze local rana supurândă. Abisurile subconştientului prisosesc în limitări, saci plini cu ruşine sau vină, emoţii reprimate, conflicte nerezolvate, cuvinte nerostite la timp şi creativitate înăbuşită, toate din cauza lipsei de încredere. Utilizarea lumii exterioare pe post de pansament nu umple golul. Ore de muncă, relaţii defectuase cu sfârşit dramatic, obsesii ale imaginii de sine, poleiala imaginii de sine, cumpărături haotice, ingurgitare de hrană nesănătoasă şi în cantităţi astronomice, nimic din toate acestea nu izbutesc să înceteze strigătele inimii. Fericirea, împlinirea, beatitudinea, rămân doar nişte amintiri ale unor umbre estompate în acest amestec de durere şi neputinţă. Ce să mai spun despre momentele de existenţă pură şi intensă, în care doar eşti, cel care eşti, gol puşcă, fără măşti, fără poveşti?

Deşi setea de reîntregire cu Sursa este istovitoare, blestemul gândirii “conceptual-rationalistă” continuă. Nevoia de a explica totul logic apasă greu. Limitarea în sfera celor cinci simţuri apasă şi mai greu. Totuşi, licărirea abstractă din laboratorul sufletului prinde şi mai multă strălucire. Începi să o simţi, cu fiecare organ, în fiecare celulă, pe şira spinării, până în creştetul capului. Eşti cuprins de valuri interminabile de energie extatică. Curiozitatea creşte. Mirarea deopotrivă. Te simţi liber, te simţi TU. În siguranţă, într-o lume total diferită de cea pe care ai pus-o pe un piedestal şi totuşi în ea. Două dimensiuni în paralel. “Cum este posibil aşa ceva?”, te întrebi. Intensitatea trăirilor creşte. Momente orgastice şi vârtejuri de plăcere te cuprind şi te învăluie. Ruşinea se amestecă şi ea. La fel şi vina. Cum altfel?! Doar ai crescut într-o societate care te-a pus la zid ori de câte ori ţi-ai permis să simţi plăcere. Cărămizi lipite cu ruşine te-au zidit şi te-au îndepărtat de aceste stări total normale şi dumnezeieşti, astfel că ai ajuns să crezi că aceste senzaţii sunt total necuvenite pentru tine.

Tantra este ştiinţa esoterică dedicată realizării adevărului din spatele existenţei. Acea ştiinţă care te ajută să înţelegi, să accepţi şi să trăieşti la unison cu licărirea irizată din interiorul sufletului. Tantra reprezintă acel element vital care duce la eliberarea spirituală şi la desăvârşire. Facultăţile mistice şi spirituale sunt readuse la viaţă, astfel că, adoratorii acestei practici izbutesc să evolueze în toate aspectele lor. Fragmentarea şi divizarea sunt integral transformate în completitudine şi libertate. Sexualitatea şi arta iubirii, corect şi atent înţelese, reprezintă formula cea mai potrivită pentru evoluţie în lumină şi înspre adâncurile conştiinţei supreme.

Fiecare fiinţă umană conţine în abisurile psihice, arhetipurile, implicit energia lui Shiva, care reprezintă conştiinţa, lumina şi dansatorul cosmic, dar şi energia feminină Shakti – Zeiţa, puterea colosală a Creaţiei, Marea Mamă. Se spune că înainte de marele Bing Bang, explozia creatoare, aceştia formau un întreg, o singură fiinţă energetică androgină. Tantra ne educă spre cultivarea conştientă a energiei sexuale, care are ca unic obiectiv final trăirea fuziunii dintre cele două mari puteri cosmice din interiorul nostru. Aşadar, Tantra reprezintă invitaţia la asumare şi trăire a extazului cosmic nepătat, neumbrit sau acoperit de alte stigmate ruşinoase.

Îmi place să practic şi să facilitez Kundalini Yoga, pe lângă Ritualurile Tantra, pentru că mă ridică în poziţia din care pot trăi această beatitudine cosmică de una singură. Evident că nu surclasează Tantra. Nici măcar nu este vorba despre o competiţie între cele două, pentru că ele se îmbină şi împreună formează un tot. Cum ai putea practica Tantra fără a avea cunoaştere şi experienţă în ceea ce priveşte Kundalini? Niciodată! Practicile Tantrice canalizează, în cel mai conştient mod posibil, această energie creatoare şi, cu ajutorul ei, fiinţele umane reusesc să atingă culmi nebănuite de beatitudine.

Aflăm, aşadar, că energia sexuală reprezintă o cale magică către manifestarea plenitudinii fizice şi spirituale, iar Kundalini, departe de a fi vreo energie demonică cum des este îmbrăcată, reprezintă flacăra divină ce întreţine viaţa pe pământ. Flacără, care odată aprinsă, poate transforma fiinţa umană într-o adevărată operă de artă.

TAG
Articole asemănătoare