Călătorii inițiatice Jurnal

Universul conştiinţei – dincolo de gaura cheii

De pe 27/05/2017
Durata articolului: 3 minute

Fiind invitata Editurii Herald la târgul internaţional de carte Bookfest, am avut onoarea de a vorbi despre cele două noutăţi literare din seria “Nonconformistul înţelept” ce aparţin lui Alan Watts. Noutăţile aduse sub peniţa condeiului electronic sunt intitulate “Pe calea mea” şi “Cosmologia voioasă”. În ceea ce mă priveşte, cea din urmă m-a atins profund. M-am regăsit şi am reintegrat o parte din experienţele mistice trăite de-a lungul vremii cu ajutorul plantelor sacre, motiv pentru care am luat decizia să scriu câteva rânduri despre această carte.

Folosind un stil jucăuş, plin de umor de calitate şi deloc ofensiv, dar totuşi lucid şi profund, Alan Watts reuşeşte să-şi expună o parte trăirile mistice între cele două coperţi ce poartă titlul “Cosmologia Voioasă”. Alan ne vorbeşte din propria experienţă despre salturile în stările de conştienţă modificată cu ajutorul substanţelor psihedelice. Dincolo de stigmatele ruşinoase şi ruginite, aceste substanţe permit relevarea sinelui şi explorarea adevăratei naturi, precum şi legătura sacră pe care o avem cu viaţa, implicit cu întreaga Creaţie. Aplecarea este pur filozofică, iar transpunerea este poetică atunci când Alan explică numeroasele gânduri şi stări care l-au asaltat pe parcursul acestor călătorii în profunzimile psihicului.

În mod cert este necesar ca percepţia vizavi de substanţele psihedelice să fie schimbată. Atâta vreme cât le vom privi ca pe unelte de utilizat în cadrul distracţiilor de weekend, nu vom putea avea acces la ceea ce pot aduce ele cu adevărat umanităţii. Aceste substanţe folosite într-un mod adecvat şi sacrat, “deschid organele de simţ mai mult decât de obicei”, după cum ilustrează Alan. De reţinut totuşi că, citez: “aceste substanţe nu conferă înţelepciune, după cum microscopul în sine nu îţi oferă cunoaştere. Ele furnizează materia primă a înţelepciunii, fiind utile în măsura în care individul, poate integra ceea ce relevează ele în modul său de raportare la lume şi întregul său sistem de cunoaştere.”

Ideea de bază a cărţii “Cosmologia voioasă” o constituie preocuparea filozofică şi spirituală a lui Alan Watts în privinţa fragmentarii individuale, foarte des întâlnită în ţările vestice, precum şi adoptarea, apoi însuşirea unui EU fals.

În acest demers spectaculos, cu proză frumoasă, Alan ilustrează în termeni psihologici capacitatea substanţelor psihedelice de a înfăţişa ceea ce budismul Zen şi Taoismul induc în mod vădit – adoptarea unei conştiinţe ecologice şi refacerea legăturii pierdute cu Universul. Contrar reputaţiei lor populare, substanţele psihedelice nu sunt instrumente pentru a scăpa de realitate ci, după cum scrie autorul, de a cunoaşte, de a trăi şi de a îmbrăţişa realitatea într-un mod autentic şi profund.

Într-o lume aparent civilizată, cu viziuni maniheiste şi plină de angoase nedefinite, cei mai mulţi dintre noi sfârşim în a fi divizaţi emoţional şi total deconectaţi de trup, precum şi de mediul natural. Deşi puterea tehnologică pe care o deţinem este una uluitoare, care ne permite literalmente să distrugem lumea, Alan Watts sugerează în cartea “Cosmologia voioasă” că am putea căuta rădăcina tuturor problemelor în interiorul nostru.

Sunt mai mult decât bucuroasă să împărtăşesc informaţii despre această lucrare cu toţi cititorii blogului Ayascend, cu atât mai mult cu cei care au făcut salturi în conştiinţă. Este limpede că această scriere se adresează în mod special celor dornici să exploreze adâncimile pline de înţelepciune ale fiinţei. Oameni care au gustat conştient atât din fructele întunericului, cât şi din lumina cristalină care se revarsă din miezul spiritului.

Experienţa psihedelică în sine, este departe de a fi o simplă beţie halucinogenă. Aşa cum spuneam mai sus, atâta vreme cât aceste leacuri sunt folosite într-un context adecvat, sacrat, având ca scop introspecţiile adânci, precum şi explorarea labirintului mental, ele devin un instrument de mare valoare. Evident că aceste leacuri nu reprezintă “colacul de salvare”. Călătoriile în stările de conştienţă modificată pot ilustra adevărul ultim personal, însă măiestria se naşte în perioada următoare, atunci când integrarea devine indispensabilă. Fără aceasta din urmă, dă-mi voie să îţi spun, totul este în zadar, iar aceste călătorii nu vor fi deloc diferite de cele ordinare, de weekend.

Exploratorul stărilor de conştienţă extinsă se naşte din tatăl “Curaj” şi Mama “Dorinţă de Autocunoaştere”. Să rămâi complet nud în faţa oglinzii conştiinţei tale, cu garda la pământ, cu structuri mentale rigide şi bolnăvicioase în curs de descompunere, necesită un mare aplomb şi tone de exuberanţă. Încredere în proces, detaşare totală şi privire de ansamblu, stare de luciditate cristalină şi intenţia unei sondări filosofice a trăirilor, care de cele mai multe ori sunt extrem de complexe.

TAG
Articole asemănătoare